Energique BV

Wetterkant 10
8401 GC Gorredijk
Tel.: +31 (0)513 571191
Fax: +31 (0)513 572937
E-mail: info@energique.nl

Routebeschrijving

Schijndracht

Na de eisprong blijft het gele lichaam doorgaan met de productie van progesteron. Hierdoor wordt het opgebouwde baarmoederslijmvlies niet afgebroken. Wordt de eicel niet bevrucht, dan is een verdikte baarmoeder niet nodig. Het gele lichaam sterft af en geleidelijk aan daalt de progesteronspiegel. Beetje bij beetje wordt het verdikte slijmvlies afgestoten: zo langzaam dat er geen bloedverlies naar buiten plaatsvindt (alleen mensvrouwen en primaataapvrouwen menstrueren: hierbij gaat het afstoten van het slijmvlies zo snel , dat het lichaam het niet kan opnemen).

Dat het gele lichaam verschrompelt, gebeurt door prostaglandines, hormoonachtige stoffen. Voor de productie ervan zijn essentiële vetzuren nodig (bijv. arachidonzuur).

Bij schijndracht verschrompelt het gele lichaam niet, ondanks dat er geen bevruchte eicellen zijn. De oorzaak hiervan is onduidelijk. Het kan te maken hebben met voeding: door verkeerde voeding ontbreken de juiste prostaglandines. Anderzijds is bij wolven schijndracht een normaal verschijnsel. Niet vruchtbare teven konden wel melk produceren en de alfateef helpen bij de verzorging van de jongen. Van dit verschijnsel is vroeger door fokkers ook veel gebruik gemaakt. Grote nesten werden altijd verdeeld over meerdere teven: zes pups bij 1 teef was vroeger echt de limit.

Terug naar overzicht

RSS

Gevestigd aan de Wetterkant 10 in Gorredijk