Energique

De Afrikaanse wilde hond en de wolf

Keer terug naar: Energique adopteert Hudson Bay Wolf en Afrikaanse wilde hond in Artis.

De Afrikaanse wilde hond

Zorgen voor elkaar

In een groep Afrikaanse wilde honden is er maar één stelletje dat jongen krijgt. Zij zijn het alfa mannetje en vrouwtje en blijven de rest van hun leven samen. De hele groep zorgt voor elkaar, ook als een dier ziek, gewond of oud is. Voedsel wordt voor hen opgebraakt zodat de kaken minder hard hoeven te werken.

Pups eerst!

Opvallend is dat Afrikaanse wilde honden hun pups voorrang geven bij het eten als er een prooi is gedood. Bij leeuwen en andere roofdieren mogen de jongen pas als laatste, waardoor ze soms verhongeren.

Op de rug?

Afrikaanse wilde honden liggen regelmatig op de rug met hun kwetsbare nek en buik omhoog. Dit onderdanige gedrag gebruiken ze als groet of om eten te vragen van een dominante groepsgenoot.

Leefgebied Afrikaanse wilde hond.

Keer terug naar: Energique adopteert Hudson Bay Wolf en Afrikaanse wilde hond in Artis.

De wolf

Één grote familie

De wolf is een sociaal dier dat in roedels leeft. Een roedel is een grote familie met een strikte rangorde. Één mannetje en één vrouwtje leiden de groep. Dit alfapaar is meestal ook het enige paar dat jongen krijgt. Alleen wanneer een van de ouders overlijdt of te zwak is, neemt een familielid de taken over. Wanneer er te weinig voedsel is verlaten sommige wolven de roedel en zoeken een partner om elders opnieuw te beginnen.

Hol diep in de grond

Zodra een wolvin drachtig is graven de wolven meters gangen onder de grond. In het hol kan ze dan in alle rust haar pups werpen. Als de pups ongeveer vier weken oud zijn kruipen ze uit het hol.

Jagers

Wolven jagen met hun roedel op prooien zoals knaagdieren, hoefdieren en vogels. Met hun neuzen ruiken ze de dieren al op 300 meter afstand. Vooral bij het jagen op grote prooien werken de wolven samen. Met z’n allen sluipen ze op de prooi af en sluiten hem langzaam in waardoor het dier geen uitweg meer heeft.

Huilen

Het is een fabeltje dat wolven ’s nachts huilen naar de maan. Ze huilen bij zonsopkomst en zonsondergang om te laten weten wie er de baas is. Ze huilen ook als begroeting, om hun locatie aan te geven of om de groep bij elkaar te krijgen.

Leefgebied van de wolf.

Keer terug naar: Energique adopteert Hudson Bay Wolf en Afrikaanse wilde hond in Artis.

Bron: Artis

RSS

Gevestigd aan de Wetterkant 10 in Gorredijk