Energique

Waar kunt u Energique hondenvoer kopen? Bekijk de locaties!

Een natuurlijke hondenvoeding voor een gezonde en fitte hond op basis van vers, rauw vlees.

Ontsteking

Honden, andere dieren en mensen, kunnen "slechts" door twee oorzaken ziek worden. Door een ontsteking of door ongebreidelde groei (tumor).

Een ontsteking is een reactie op een verbreking van de "integriteit" van een cel (bijvoorbeeld bindweefselcel), een weefsel (tandvleesontsteking) of een heel orgaan (leverontsteking). Zo’n verbreking van de integriteit komt er op neer dat de cel in stress ligt door uitputting of beschadigd is. De reden voor deze gebeurtenissen zijn of overbelasting (druk, spanning, verbranding, wrijving, bevriezing, scheur, breuk) of een micro-organisme. In het eerst geval spreken we van een steriele ontsteking (er zijn immers geen vreemde voorwerpen of micro-organismen). Hiervan is bijvoorbeeld sprake bij overbelasting door sport of werk ( RSI) of bij kreupelheid door te veel beweging. In het andere geval is de oorzaak van de beschadiging een virus, bacterie, schimmel of worm: dit heet een a-steriele ontsteking. In alle gevallen probeert het lichaam de schade te herstellen.

En wat doe je als je schade hebt? Je haalt eerst de kapotte onderdelen weg tot je komt bij wat nog heel of bruikbaar is en daarop bouw je met de best passende en gelijkende materialen iets dat weer lijkt op het origineel. Dat doet het hondenlichaam ook. Zo'n activiteit herkennen we door: roodheid (er gaat meer bloed naar het beschadigde gebied), tumor of zwelling (door de bloedtoename), pijn (door de druktoename worden de zintuigen geprikkeld), warmte ( er is meer bloed) en gestoorde functie (het ontstoken gebied werkt even anders als daarvoor of wordt door de pijn niet gebruikt of minder belast).

Bij een a-steriele ontsteking moet er niet alleen weefsel worden hersteld en aangemaakt. Ook de boosdoeners moeten worden vernietigd. Een gezonde hond heeft voor dit energievretende gebeuren genoeg reserves en genoeg energie. Hij is tijdens het herstelproces echter wel even "meer belast dan anders" en kan wat extra energie gebruiken. Betreft het een ontsteking waarbij het hele lichaam mee doet, bijvoorbeeld bij baarmoederontsteking of longontsteking, dan is er sprake van koorts. De hond werkt kei en keihard aan zijn herstel. De eetlust zal minder zijn, want hij is gewoon ziek. Zodra de koorts weg is, moet de hond zijn voorraden aan kunnen vullen. Lichtverteerbare voeding is dan een aanrader.

Terug naar overzicht

RSS

Gevestigd aan de Wetterkant 10 in Gorredijk