Voor Hart voor Dieren, een magazine voor dierenliefhebbers, schreef Esther Hagen-Plantinga, Europees erkend specialist veterinaire diervoeding (ECVCN), de afgelopen periode diverse columns. Deze colums bevatten telkens veelvoorkomende Feiten & Fabels over diverse onderwerpen in de diervoedingswereld. Dit keer:

Bloed- en speekseltesten bij voedselallergie

Honden en katten kunnen, net als mensen, voor van alles allergisch zijn. Ik heb in mijn carrière als dierenarts al veel aparte gevallen meegemaakt wat dat betreft. Natuurlijk de standaard allergieën tegen graspollen, mijten, vlooien, voederingrediënten als rundvlees, kip of tarwe. Maak ik heb ook wel meegemaakt dat dieren reageerden op de metalen voerbak of de wasmiddelen die gebruikt werden om het ligkleedje te wassen. De gevolgen van een allergie voor de hond of kat uiten zich vaak in chronische jeukklachten dan wel in maag-darmproblemen. Hartstikke vervelend voor het dier, maar ook voor u als eigenaar.

Het vaststellen van een voedselallergie is heel lastig. We hebben niet echt een betrouwbare test om te achterhalen tegen welke onderdelen van de voeding de allergische reactie gericht is. Veelal ben je dan dus overgeleverd aan 6 weken zelf koken voor het huisdier, met een eiwitbron die uw dier nog niet eerder heeft gegeten, veelal aangevuld met witte rijst of aardappel. Ook zijn er speciale hypoallergene dieetvoeders die kunnen worden ingezet wanneer de dierenarts uw hond of kat verdenkt van allergie. U dient zich dan 6 weken heel strikt aan het dieet te houden, zonder enige vorm van extraatjes. En als uw huisdier na 6 weken vermindering van de klachten laat zien, dan is de kans groot dat uw huisdier op iets in zijn of haar voeding reageerde. Echter, sinds enkele jaren worden nu ook bloed- en speekseltesten aangeboden om allergie op voedermiddelen vast te stellen. Deze testen meten dan de aanwezigheid van antistoffen tegen voedermiddelen in het bloed of speeksel. Bij afwezigheid van antistoffen wordt het betreffende voedermiddel veilig geacht. En bij aanwezigheid van antistoffen dient het voedermiddel door het dier gemeden te worden. Vaak kosten deze testen behoorlijk veel geld om te laten uitvoeren. Niet zelden betaalt u €300,- tot €400,- voor het laten uitvoeren van een bloed- of speekseltest.

Maar wat is de betrouwbaarheid van dergelijke testen? Herhaald onderzoek laat duidelijk zien dat allergie tegen voedermiddelen niet via bloed- of speekseltesten is vast te stellen. Dit in tegenstelling tot allergie tegen omgevingsfactoren als graspollen, mijten, etc. Het al dan niet hebben van antistoffen tegen voedermiddelen zegt helaas niets over de kans dat uw lichaam (of in dit geval dat van uw huisdier) er allergisch op reageert. Gedurende 6 weken zelf koken is en blijft de meest betrouwbare methode om allergische reacties op voedsel bij uw huisdier vast te stellen.

 

Esther Hagen Plantinga
Esther Hagen-Plantinga Europees erkend specialst veterinaire diervoeding (ECVCN)