Voor Hart voor Dieren, een magazine voor dierenliefhebbers, schreef Esther Hagen-Plantinga, Europees erkend specialist veterinaire diervoeding (ECVCN), de afgelopen periode diverse columns. Deze colums bevatten telkens veelvoorkomende Feiten & Fabels over diverse onderwerpen in de diervoedingswereld. Dit keer:

De keuze is reuze

De keuze voor een bepaalde voeding voor uw huisdier is veelal lastig te maken. Want waar kies je voor; brokken, blikvoeding, rauwvleesvoeding? En als je die keuze gemaakt hebt, komt de moeilijkheid pas. Kies je geperste of krokante brokken? Wat voor vleessoort? Wel of geen granen? Voor de gemiddeld eigenaar is het een oerwoud en is de keuze lastig te maken. Je wilt immers het beste voor je dier, maar wat is dat dan? Zoveel meningen, zoveel soorten, dus hoe maak je de juiste keuze?

Veelal beginnen mensen dan te zoeken op het internet en komen dan vaak op vergelijkingssites uit die ze helpen in een goed onderbouwde keuze. Althans, dat denken ze. Deze websites pretenderen objectieve informatie te verschaffen, maar veelal hebben de beheerders van dergelijke sites al een eigen voorkeur. Schrijven ze bepaalde voeders rücksichtslos af, omdat er bepaalde ingrediënten in zitten die zij om onduidelijke reden niet zien zitten. Dan wel vinden zij dat het gebruik van bepaalde toevoegingen niet goed is. Echter, de rationale van dergelijke beslissingen om een voeder op ingrediënten of toevoegingen af te schrijven ontbreekt volledig. Het label wordt als leidraad genomen, en ongefundeerde vooroordelen vieren hoogtij aangaande wat een goede voeding zou moeten bevatten. Maar als dat dan niet de manier is, waar moet je dan op varen? Toegegeven, dit is best een lastig verhaal. Maar als je echt een goed geïnformeerde keus wilt maken, begin je bij de fabrikant. Het komt immers allemaal neer op de kwaliteit van de grondstoffen en de veiligheid van het productieproces. Twee labels kunnen er op het oog hetzelfde uitzien, maar de kwaliteit van de grondstoffen bepaalt wat je dier ermee kan. Dus onderzoek de fabrikant. Hebben zij de kennis en kunde aan boord om diervoeding te maken? Is de fabriek gecertificeerd en wat doen zij om de voedselveiligheid en productkwaliteit te waarborgen? Hebben zij informatie over de volledige voedingsstoffenanalyse van hun product en zijn zij bereid die te verstrekken?

Wanneer de antwoorden jou het vertrouwen geven dat zij weten wat ze doen en veilige en compleet samengestelde producten maken, komt vervolgens fase twee. Je voert het aan je dier en je kijkt hoe hij/zij reageert. Heeft hij/zij een mooie glanzende vacht, stevige en goed gevormde ontlasting en is hij/zij levendig en vrolijk? Dan heb je de goede keus gemaakt. Ongeacht wat de buurvrouw, fokker, trimmer, of vergelijkingssite op internet ervan vindt. Onthoud; pas de voeding aan aan je dier, en niet andersom.

 

 

Esther Hagen Plantinga
Esther Hagen-Plantinga Europees erkend specialst veterinaire diervoeding (ECVCN)