Voor Hart voor Dieren, een magazine voor dierenliefhebbers, schreef Esther Hagen-Plantinga, Europees erkend specialist veterinaire diervoeding (ECVCN), de afgelopen periode diverse columns. Deze colums bevatten telkens veelvoorkomende Feiten & Fabels over diverse onderwerpen in de diervoedingswereld. Dit keer:

Ja maar, brokken blijven drijven…

Vers vlees voeding is niet meer weg te denken uit de hedendaagse honden- en kattenvoeding. En alhoewel er risico’s kleven aan vers vlees voeren aan huisdieren, zoals salmonellabesmetting via vers vlees, is het toch een trend die zich duidelijk gevestigd lijkt te hebben. Menig honden- en katteneigenaar ziet vers vlees ook als een extra verwennerij voor het huisdier, en ik krijg dan ook vaak de vraag of het mengen van vers vlees en brokken wel verstandig is. “Waarom niet?” is dan mijn respons, waarop ik steevast de repliek krijg, “Ja maar, ik heb gehoord dat brokken blijven drijven in de maag en rauw vlees naar de bodem zakt, en dat de zuurgraad van de maag niet laag genoeg wordt als je beiden mengt”.

Met de feestdagen net achter de rug heeft u vast mogen genieten van menig hapje en drankje. Veelal begin je zo’n feestdag met een uitgebreide brunch; eitje, broodje, glaasje versgeperste jus, croissantje belegd met jam, plakje ham of kaas. U eet het allemaal door elkaar. Maar er gebeurt niets verschrikkelijks met u. Sterker nog, eind van de middag eet u vrolijk verder; chipje, nootje, toastje brie, lekker glaasje wijn erbij, waarna een flinke gourmetmaaltijd met vlees, salade, stokbrood, patat en diverse smakelijke sauzen, en allemaal die maag in. ls dat maar goed gaat…… Zal de maag pH wel zuur genoeg worden om alles te verteren? U eet immers vlees, dat zakt in de maag, tezamen met patatjes, die blijven drijven.

Om een lang verhaal kort te maken, mengen van brokken en vers vlees is geen probleem. De maag pH wordt laag genoeg voor de vertering, en er is niet zoiets als “zakken of drijven in de maag”. De maag is geen glas water, maar een orgaan dat continu in beweging is om de voedselbrij te mengen met de verteringssappen. Dus meng gerust de brokken van uw hond of kat met wat blikvoeding of vers vlees. Zorg echter bij het mengen met vers vlees voor goede hygiëne om besmetting met ziektekiemen voor uzelf of uw naasten zoveel als mogelijk te voorkomen.

Esther Hagen Plantinga
Esther Hagen-Plantinga Europees erkend specialst veterinaire diervoeding (ECVCN)