Voor Hart voor Dieren, een magazine voor dierenliefhebbers, schreef Esther Hagen-Plantinga, Europees erkend specialist veterinaire diervoeding (ECVCN), de afgelopen periode diverse columns. Deze colums bevatten telkens veelvoorkomende Feiten & Fabels over diverse onderwerpen in de diervoedingswereld. Dit keer:

Reclame-puppy’s zijn zóóó schattig

Je kent ze vast wel van televisie: die schattige mollige reclame-puppy’s, die vrolijk, met een wc-rol achter zich aan slepend, door je beeld heen huppelen. Om vervolgens, struikelend over hun eigen puppybeentjes, zich helemaal in de wc-rol op te rollen. Er is niets schattiger dan dat, toch? Ook op straat kom je ze geregeld tegen, die kleine mollige labrador puppy’s, met schattig snoetje en kleine vetrolletjes. Je denkt dan vertederend dat zo’n schatje ook niet zou misstaan in je eigen huis.

Ik wil geen spelbreker zijn, maar hoe schattig menig reclame-puppy er ook uitziet, de vraag is hoe gezond het voor puppy’s is wanneer ze op jonge leeftijd al aan de mollige kant zijn. Als je als jonge hond al te zwaar bent, is de kans op overgewicht op latere leeftijd erg groot. Om nog maar niet te praten over de kans op pijnlijkheid bij het lopen en andere gezondheidsklachten. En het is in ene een stuk minder schattig wanneer je puppy later als volwassen Labrador-met-over-gewicht kreupel achter je aan sjokt in het park.

Het is gezonder om uw jonge aanwinst een meer gematigde start te geven. Bij een puppy vanaf 3-4 maanden leeftijd dien je de ribben het liefst bijna te kunnen zien en makkelijk te kunnen voelen. Besef wel dat wanneer je deze gematigde start gaat nastreven bij uw puppy, de druk vanuit de omgeving groot zal zijn. Vele mensen in de omgeving zullen aanmerkingen hebben op het vermeende ondergewicht van je jonge huisdier. Immers, op ons netvlies staat het “normaalbeeld” van de reclame-puppy geprent. Onthoud echter goed dat dit “normaalbeeld” eigenlijk niet normaal is. Gezonde puberpuppy’s horen, net als mensen-pubers, slungelige wezens te zijn. En onthoud ook, dat zolang uw puppy goed groeit, hij of zij meer dan genoeg te eten krijgt. Nog meer eten geven leidt tot te snelle groei en overgewicht, en dat moeten we nou juist voorkomen.

Dus geef je puppy een gezonde start, en probeer je niets aan te trekken van alle mensen op straat die het beter lijken te weten. Weeg je nieuwe huisgenoot geregeld op een speciale hondenweegschaal, zo weet je zeker dat uw puppy op een gezonde manier opgroeit. Je kunt hiervoor altijd bij jouw eigen dierenarts terecht, en met hem of haar overleggen wanneer je twijfels hebt.

 

 

Esther Hagen Plantinga
Esther Hagen-Plantinga Europees erkend specialst veterinaire diervoeding (ECVCN)