Het team van Energique wenst u een hele fijne tijd …
en verheugt zich op foto’s van uw huisdier in kerststemming!

Nog een paar dagen en de feestmaand barst los. We laten de schijf van 5 even los en stoppen met calorieën tellen. We doen ons tegoed aan het lekkerste snoepgoed en hapjes. Gezellig met familie en natuurlijk met onze huisdieren. Ook onze trouwe viervoeters verwennen we extra, misschien wel met wat lekkers.

Als je van plan bent om jouw hond of kat te verwennen vergeet dan niet dat sommige van onze lekkernijen niet geschikt zijn als snackje voor jouw lieverd en dat enkele ingrediënten zelfs zeer giftig kunnen zijn. Energique helpt je met een lijstje van ingrediënten die je absoluut zou moet mijden omdat ze gevaarlijk zijn of giftig.

Voedsel

Chocolade; dit bevat de stof theobromine, die door de lever van hond en kat niet kan worden afgebroken en vergiftigingsverschijnselen kan geven. Hoe donkerder de chocolade, hoe meer theobromine erin zit, en hoe giftiger het is.

Rauw brooddeeg; dit bevat levende gisten die in de maag van de hond alcohol en gassen kunnen gaan vormen. De hond kan dan alcoholvergiftiging oplopen en de gasvorming in de maag kan zorgen voor een maagdilatatie.

Rozijnen, krenten en druiven met pitjes; zowel voor hond als kat zijn krenten en rozijnen giftig. Het kan leiden tot acuut nierfalen met de dood tot gevolg

Botjes van gevogelte, varkensribben (spareribs) en satéstokjes; deze kunnen vastlopen in het maagdarmkanaal van je huisdier, met alle vervelende gevolgen van dien.

Pitten van steenvruchten (kersen of abrikozen bijvoorbeeld): pitten van steenvruchten bevatten de stof amygdaline, wat in het lichaam omgezet kan worden in het giftige cyanide.

Citrusfruit; kan maag-darmklachten geven bij hoge inname door hond of kat

Onrijpe (groene) tomaten; kan de stoffen solanine en tomatine bevatten, die bij inname kunnen leiden tot heftige maag-darmklachten, lusteloosheid, overdreven kwijlen en verwardheid.

Eetbare paddestoelen; sommige eetbare paddestoelen zijn giftig voor honden en katten, en leiden tot maagdarmklachten, als diarree, braken, lusteloosheid en verwardheid. De meest bekende paddenstoel, de champignon, kan bij inname van een kleine hoeveelheid echter weinig kwaad.

Mosterd; met name mosterdzaad kan stoffen bevatten die kunnen leiden tot braken en diarree

Schil en pit van avocado; de schil en pit van de avocado bevat de stof persine, die kan leiden tot heftige braak- en diarrreeklachten bij je hond of kat.

Verschillende zaden en noten zoals walnoten en macadamia noten kunnen giftig zijn voor je hond of kat en leiden tot lusteloosheid, braken en verhoogde lichaamstemperatuur. Meestal zijn de klachten relatief mild en gaan vanzelf over.

Uien / knoflook / bieslook /sjalot en prei; deze planten van de uien familie bevatten stoffen die bij de hond en kat kunnen leiden tot maag-darmklachten, en bij hogere doses zelfs levensbedreigende beschadiging van rode bloedcellen. Met name knoflook is hierbij erg giftig.

Alcohol

Koffie (cafeïne); kan leiden tot hyperactiviteit, verhoogd hartritme en leidt bij hogere innname tot hoge bloeddruk en hartritmestoornissen

Koekjes, zoetjes en ontbijtkoek met de zoetstof Xylitol; hoge inname van xylitol kan bij huisdieren leiden een extreem verlaagde bloedsuikerspiegel, soms zelfs met coma tot gevolg.

Pas ook op met melk- en zuivelproducten zoals ijs of slagroom. Bij honden is het enzym lactase, dat melksuiker (lactose) kan afbreken, minder actief dan bij de mens, en bij katten ontbreekt dit enzym geheel. Grote hoeveelheden melkproducten kunnen bij de hond, maar zeker bij de kat maag-darmproblemen zoals diarree en winderigheid veroorzaken.

Planten en Bloemen

Tijdens de feestdagen hebben veel mensen een kerststukje in de woonkamer. Veel kamerplanten, bloemen of takken die hiervoor worden gebruikt zijn in meerdere of mindere mate giftig.

Lelies (denk ook om kerststukjes), met name voor de kat erg giftig, en kan na inname klachten geven als braken, lusteloosheid, en soms zelf nierfalen.

Eikels en Wilde Kastanjes; deze bevatten tannines die maag-darmklachten kunnen geven bij hoge inname.

Buxus besjes, Taxus; bevatten zeer giftige stoffen die heftig braken en diarree kunnen veroorzaken, en vervolgens hartklachten. Een relatief kleine hoeveelheid kan al snel levensbedreigend zijn.

Ook plantane als Tulpen, Chrysanten, Hortensia’s, Hyacinthen, Krokussen, Kerstrozen, Kerststerren, Hedera (klimop) bevatten allen stoffen die kunnen leiden tot vergiftigingssymptomen bij je huisdier. Met name braken, diarree, lusteloosheid.
Tot slot kunnen dennenappels bij inslikken voor obstructie zorgen

Huishoudelijke middelen

Zout, denk ook om strooizout; geeft in hoge gehalten maag-darm gerelateerde klachten, met name heftig braken.

Antivries; de ethyleenglycol in antivries kan leiden tot heftige nierschade. Katten vinden de smaak van antivries aantrekkelijk en zijn dus extra bevattelijk voor vergiftiging.

Wees ook voorzichtig met etherische olie, wierook en geurkaarsen; ze prikkelen de neus en longen van jouw dier. Gebruik dus liever geen etherische olie via een diffuser in dezelfde ruimte als jouw huisdier. De oliën van wintergreen, eucalyptus, kaneel, citrus, ylang ylang, lavendel, tea tree, pepermunt, kruidnagel, berken en dennen zijn zelfs giftig.

En heb je na een avondfeest hoofdpijn, denk er dan om dat pijnstillers zoals aspirine en ibuprofen giftig kunnen zijn voor honden en katten.

note: de lijst geven een overzicht van de meest voorkomende vergiftigingen en obstructies maar heeft niet de intentie compleet te zijn. Als u twijfelt of uw dier iets heeft ingeslikt neem dan altijd onmiddellijk contact op met uw dierenarts voor overleg!