Your extremely straightforward dial is also made out of titanium and replica watches features any time-only display with little a few moments proven with a sub-dial from 6 o’clock.
Veel gestelde vragen Support Centre • Energique hondenvoer
Voordelen

Dichtbij de natuur

Voordelen

Verse ingrediënten

Voordelen

Handige porties

Voordelen

Verantwoord rauw voeren

Terug naar homepage Energique Knowledge & Support Centre

Veel gestelde vragen

Hieronder vind je de antwoorden op de meest gestelde vragen. Staat deze er niet tussen, neem dan zeker een kijkje in onze Knowledge en Support omgeving. Daar kun je ook terecht voor een persoonlijk voedingsadvies.

Hoe voer ik Energique?

Wanneer je overschakelt naar een van onze maaltijden adviseren we om gedurende enkele dagen de oude voeding stapsgewijs te verminderen en te vervangen door Energique. Het beste kun je dan iedere dag een kwart van de oude voeding vervangen voor Energique (zie FIGUUR 1). Energique kan prima gemengd worden met de oude voeding. Zelfs wanneer de oude voeding een brok is. Wanneer je hond een gevoelig maag-darmkanaal heeft, dan is het raadzaam iets meer tijd voor de overstap te nemen. In dat geval adviseren we om in stappen van 10% per dag de oude voeding te vervangen door Energique. Na 10 dagen eet je werkhond dan volledig Energique.


FIGUUR 1

De verpakkingen van onze maaltijden zijn voorzien van algemene voedingstabellen die je helpen bij het bepalen van de dagelijkse voerhoeveelheid. Deze voedingstabellen zijn echter heel algemeen, en het kan zijn dat je hond een specifieker voedingsadvies nodig heeft. Hiervoor hebben we bij Energique handige rekentools ontwikkeld, die, afhankelijk van het situatie van jouw hond, helpen bij een advies-op-maat. Je vindt onze rekentools in de Knowledge & Support omgeving van onze website.

De maaltijden van Energique zijn gegarandeerd compleet. Het toevoegen van voedingssupplementen wordt afgeraden. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat je hond niet mag worden verwend met een snack af en toe! Kies vooral afwisselende tussendoortjes zoals, gedroogd vlees, een stukje hardgekookt ei, een stukje kaas, een stukje banaan of een zoutloze rijstwafel. Als je hond een voedselintolerantie heeft en een eliminatiedieet volgt mag hij GEEN tussendoortjes eten.

De maaltijden van Energique zijn gegarandeerd compleet. Het toevoegen van voedingssupplementen wordt afgeraden. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat je hond niet mag worden verwend met een snack af en toe! Kies vooral afwisselende tussendoortjes zoals, gedroogd vlees, een stukje hardgekookt ei, een stukje kaas, een stukje banaan of een zoutloze rijstwafel. Als je hond een voedselintolerantie heeft en een eliminatiedieet volgt mag hij GEEN tussendoortjes eten.

De Energique maaltijd bestaat voor het overgrote deel uit vers rauw vlees aangevuld met groenten, granen, oliën en vitamines en mineralen. Het combineren van Energique vleesmaaltijd met een droge brok is niet nodig. Onze maaltijden zijn gegarandeerd compleet.

Het voeren van een kwaliteitsbrok met Energique vleesmaaltijden is echter geen probleem. Anders dan vaak wordt beweerd op internet is het voor een hond geen probleem om vers vlees en brok samen te verteren. Er is geen wetenschappelijk bewijs beschikbaar waaruit blijkt dat honden die vlees eten zuurder maagsap zouden hebben. Het is ook onjuist om aan te nemen dat  een hond problemen zou hebben met verteren omdat vlees zinkt in water en geëxtrudeerde brokken drijven. De maag is geen glas water, maar een orgaan dat continu in beweging is om de voedselbrij te mengen met de verteringssappen. Dus meng gerust de brokken van je hond met wat vers vlees. Het is wel van belang dat je hond de maaltijden steeds in 1 keer opeet. Het laten staan van vers vlees gedurende de dag of van brokken gemengd met vers vlees is gezien de kans op bederf onverstandig.

Zorg daarnaast bij het mengen met onze maaltijden voor goede hygiëne om besmetting met ziektekiemen voor jezelf of jouw naasten zoveel als mogelijk te voorkomen. Het maakt hierbij geen verschil of je hiervoor geperste dan wel krokante brokken gebruikt. Beide typen kunnen prima gemengd worden met vers vlees.

Wordt je hond behandeld met medicatie als maagzuurremmers of heb je een hond waarvan je weet dat hij of zij altijd gevoelig op voerwisselingen reageert, wees dan terughoudender met voerwisselingen en het mengen van producten en probeer een type voeding te vinden die jouw hond goed verdraagt.

Mocht je onze maaltijden graag willen mengen met een brok, dan staan we je graag bij met een goed voedingsadvies. Via ons contactformulier persoonlijk advies kun je kosteloos een passend advies vragen voor de situatie van jouw hond

Op internet wordt soms beweerd dat het verschil tussen Puppy voeding en voeding voor Volwassen Honden alleen maar vanuit marketing oogpunt wordt gemaakt.

Maar….bij Energique is er wel degelijk en verschil! Energique Puppies bevat meer spiervlees dan Energique Volwassen Honden. Dit spiervlees is een bron van eiwit die noodzakelijk is voor een gezonde spier en botontwikkeling. Daarnaast bewaakt Energique de calcium-fosfor verhouding in de Energique Puppies maaltijd heel erg strikt. Zo voert u altijd een optimale maaltijd voor uw snelgroeiende pup.

Een kleine hoeveelheid koolhydraten is noodzakelijk in een dieet van de hond als vezel ter bevordering van de darmperistaltiek, als natuurlijke bron van vitamines  (vitamine E bijvoorbeeld) en als bron van suikers om de bloedsuikerspiegel gedurende de dag op peil te houden. (met name bij de werkhond lijn) Energique voegt granen van zeer hoge kwaliteit toe die geschikt zijn voor humane consumptie.

Gezien de kostprijs van onze granen zijn ze dus nadrukkelijk niet toegevoegd als “goedkoop vulmiddel”. Het is een fabeltje dat honden geen koolhydraten zouden kunnen verteren. Moedermelk van honden bestaat voor een aanzienlijk deel uit suikers. Het is ook niet waar dat honden te dik worden van koolhydraten. Honden en katten worden te dik van teveel voeding.

Om er voor te zorgen dat je hond altijd alle vitamines en mineralen krijgt die hij nodig heeft om gezond te blijven voegt Energique deze toe aan de voeding. Zo kunnen we garanderen dat tot aan de houdbaarheidsdatum alle voedingstoffen aanwezig zijn. Energique hanteert hierbij niet de minimale FEDIAF norm maar de optimale norm zoals van ons verwacht mag worden.

Omdat groenten essentiële voedingstoffen zoals vitamines, vezels en koolhydraten bevatten die honden nodig hebben om gezond te blijven.

Nee, verhitting van Energique is niet nodig. Bij voorkeur wordt de Energique maaltijd op kamertemperatuur aangeboden. Verhitten is juist onwenselijk, omdat:

  1. het de verteerbaarheid van de eiwitten kan verminderen,
  2. de calciumbron die gebruikt wordt in onze maaltijden bevleesd rugdeel van kip of eend is. Deze zeer fijn gemalen botdeeltjes worden harder door verhitting en daardoor minder goed verteerbaar. Dit kan de opneembaarheid van de mineralen negatief beinvloeden.

Hieronder vind je een overzicht hoe op een veilige en hygiënische manier met onze maaltijden om te gaan

Energique is in België, Nederland en Duitsland verkrijgbaar. Diverse groothandels leveren Energique maaltijden bij de dierenspeciaalzaken aan. Als je op vakantie gaat en de vertrouwde Energique maaltijd niet bevroren mee kan nemen dan bieden we Energique Houdbare Worsten aan in de smaken Kip-Rijst en Lam-Rijst.

Energique bestaat voor het overgrote gedeelte uit vlees. Vlees is erg goed verteerbaar voor een hond. Ook de hoogwaardige koolhydraten in onze maaltijden zijn goed te verteren. Goed verteerbare voeding zorgt voor minder en stevige ontlasting. Als honden alleen vlees of te veel bot eten ontstaat er een risico op ernstige verstopping. Om dit te voorkomen voegt Energique een kleine hoeveelheid groenten toe die voor een gezonde darmwerking zorgen.

In tegenstelling tot het populaire geloof is het afwisselen van diersoorten binnen een maaltijd geen afdoende maatregel om tekorten aan voedingsstoffen op te vangen. Er bestaat slechts weinig variatie in voedingsstoffensamenstelling tussen dierlijk materiaal van verschillende diersoorten. Onderstaande tabel laat de nutritionele samenstelling zien van enkele in BARF gebruikte ingrediënten en diersoorten (Dillitzer et al, Br J Nutr, 2011, USDA database (https://ndb.nal.usda.gov/)). Hieruit valt op te maken dat de variatie in (micro)mineralen en vitaminen erg klein is, en variëren in diersoort of karkasonderdeel dus geen directe oplossing is om de tekorten in de voeding te verminderen.

Het mengen van brokken en vers vlees is geen probleem. Anders dan vaak wordt beweerd op internet is het voor een hond geen probleem om vers vlees en brok samen te verteren. Er is geen wetenschappelijk bewijs beschikbaar waaruit blijkt dat honden die vlees eten zuurder maagsap zouden hebben. Het is ook onjuist om aan te nemen dat  een hond problemen zou hebben met verteren omdat vlees zinkt in water en geëxtrudeerde brokken drijven. De maag is geen glas water, maar een orgaan dat continu in beweging is om de voedselbrij te mengen met de verteringssappen. Dus meng gerust de brokken van je hond met wat vers vlees. Het is wel van belang dat je hond de maaltijden steeds in 1 keer opeet. Het laten staan van vers vlees gedurende de dag of van brokken gemengd met vers vlees is gezien de kans op bederf onverstandig.

Wordt je hond behandeld met medicatie als maagzuurremmers of heb je een hond waarvan je weet dat hij of zij altijd gevoelig op voerwisselingen reageert, wees dan terughoudender met voerwisselingen en het mengen van producten en probeer een type voeding te vinden die jouw hond goed verdraagt.

De toevoegingen zijn niet synthetisch. Immers je kunt ijzer, koper, mangaan of zink niet “maken” in een laboratorium. Dit zijn elementen uit het periodiek systeem. Wat vitaminen betreft: deze worden gewonnen uit natuurlijk bronnen zoals gisten, schimmels of door bacteriën geproduceerd. Het betreft dus geen “in het laboratorium gefabriceerde chemische stoffen”, zoals de chemische anti-oxidanten BHT of BHA.

De conservering van de Energique / RAW maaltijden geschiedt door vriezen, en de vitaminen (bijvoorbeeld vitamine A en vitamine E) worden dus toegevoegd om de behoefte van het dier af te dekken en niet om de producten vers te houden. Ook geur-, kleur- en smaakstoffen worden niet aan de Energique / RAW maaltijden toegevoegd.

Jarenlange ervaring in het produceren van hoogwaardige hondenvoeding, waarbij wij onze maaltijden chemisch laten analyseren op nutriënten in onafhankelijke geaccrediteerde laboratoria, heeft ons geleerd dat er altijd voedingsstoffen zijn die niet in optimale gehalten of zelfs in tekorten in de grondstoffen voorkomen.

Hierbij gaat het met name om voedingsstoffen zoals vitaminen en mineralen die niet wijdverbreid in dierlijk materiaal voorkomen. Deze vitaminen en mineralen voegen we dan toe aan de maaltijden, zodat de hond aan onze producten dagelijks een volwaardige maaltijd heeft.

Dit is overigens bij mensen niet anders! Onze kinderen krijgen extra vitamine D druppels omdat de ervaring heeft geleerd dat er anders tekorten ontstaan, die de botgroei van kinderen nadelig beïnvloedt. Aan ons brood wordt jodiumhoudend zout toegevoegd, zodat wij geen jodiumgebrek ontwikkelen. Onze margarine wordt verrijkt met vitamine A en D, zodat wij deze als volwassenen in voldoende mate binnenkrijgen.

Er bestaat bij sommige rauwvoer fabrikanten en eigenaren de filosofie dat dit allemaal niet nodig zou zijn, en dat een wolf in de natuur ook geen extra vitaminen en mineralen krijgt. Echter, onderzoek heeft uitgewezen dat de dieren in de natuur op grote schaal kampen met deficiënties (tekorten) aan voedingsstoffen, wat een van de redenen is waardoor ze ook een stuk minder oud worden dan onze huishonden. Er zijn helaas ook legio voorbeelden van honden met chronische voedingsstoffentekorten door langdurig nuttigen van een incomplete voeding. Wil je dus een dier op lange termijn gezond houden op één specifieke voeding dan zal deze voeding aanvullende vitaminen en mineralen dienen te bevatten. Onze vitaminen en mineralenmengsels worden helemaal op maat voor onze maaltijden samengesteld om deze aanvullingen zo uitgebalanceerd mogelijk te leveren. Wij kiezen er zodoende zeer bewust voor om niet mee te waaien met de hype dat vitaminen- en mineralen toevoegingen “niet natuurlijk” zijn, maar om juist goede en complete producten te maken, waarvoor wij garant kunnen staan.

Onderzoek heeft aangetoond dat de maag pH van de hond even laag wordt op vleesvoeding als op brokken. Dit is vanuit de maagfunctie ook begrijpelijk, omdat in de maag eiwit-vertering plaatsvindt door enzymen die juist optimaal werkzaam zijn bij deze lagere pH-waarden. In de maag zitten sensoren die de zuurtegraad van de maag nauwlettend in de gaten houden en stimuleren tot afgifte van extra maagzuur wanneer de maag pH te hoog dreigt te worden. Zo wordt de zuurgraad van de maag optimaal afgestemd op grootte en type van de maaltijd, zodat de enzymen optimaal hun werk kunnen doen en er een effectieve vertering kan plaatsvinden.

Onderbreek de koelketen niet nadat de voeding is aangekocht. Ontdooi de dagelijkse hoeveelheid in een afgesloten verpakking in koelkast. Breng voor het voeren de maaltijd op kamertemperatuur. Was je handen na het voeren van de hond. Verwijder na gebruik eventuele resten en maak de voederbak volledig schoon met zeep.

Veilig voeren

Er zijn steeds meer producenten van vers vleesvoer op de markt. Lang niet al deze bedrijven nemen de hygiëne even nauw. Energique heeft zijn zaken wel op orde en hoopt dus ook dat consumenten kritischer worden als het gaat om welke eisen zij stellen aan vers vleesmaaltijden voor hond en kat. Niet alleen als het gaat om de samenstelling maar dus ook als het gaat om de in acht genomen hygiëne.

Wat doet Energique?
Energique voldoet aan de eisen van de NVWA en werkt volgens de HACCP, GMP+ en IFS Food normen. Wij zijn trots op ons productieproces waarbij het vlees continu in bevroren toestand blijft waardoor bacteriën zo min mogelijk kans krijgen om zich te vermenigvuldigen.

Energique laat grondstoffen en eindproducten door een onafhankelijk geaccrediteerd laboratorium testen.

Hygiënisch werken
Uiteraard is het belangrijk dat je hygiënisch werkt bij het bereiden en voeren van vers vlees aan huisdieren. Net zoals met alle etenswaren adviseren wij onze klanten altijd om rauwe producten zorgvuldig gescheiden te houden van andere etenswaren en handen, voerbak en aanrecht na het voeren zorgvuldig te reinigen met zeep.

Rauw voeren

Nee, alleen vlees is voor een hond geen complete maaltijd. Ook niet als er verschillende diersoorten worden gevoerd. 
Een complete maaltijd bestaat uit vlees, groenten en / of granen, oliën en vitamines en mineralen.