Wanneer is voeding geschikt als kattenvoeding?

Katten hebben, als ware carnivoren, een specifieke behoefte aan voedingsstoffen ontwikkeld, waar we rekening mee dienen te houden bij het samenstellen van geschikte voeding. Gelukkig is door onderzoek en ervaring vast komen te staan welke voedingsstoffen een kat dagelijks nodig heeft. We houden hier bij Energique optimaal rekening mee, zodat je kitten, volwassen of senior kat dagelijks alle benodigde voedingsstoffen via onze maaltijden binnen krijgt.

Taurine

Een van de voedingsstoffen die een kat in voldoende mate uit de voeding moet halen is taurine. Taurine is een vitamine-achtige stof die nodig is in tal van lichaamsprocessen, en een tekort aan deze stof kan leiden tot oog- en hartproblemen. Omdat katten, in tegenstelling tot honden, niet in staat zijn voldoende taurine aan te maken in hun lichaam, moet de kat dagelijks voldoende van deze stof via de voeding binnen krijgen. Het natuurlijke dieet van prooien bevat meestal voldoende taurine om de kat in zijn behoefte te voorzien. Geen probleem dus bij rauwvleesvoeding, zou je denken. Helaas is niets minder waar. In rauwvleesvoeding kan het gehalte aan taurine door vermalen of langdurig vriezen van het vlees duidelijk verminderd zijn. Ook verschilt het gehalte aan taurine enorm tussen vlees van verschillende diersoorten. Droog- en natvoeding voor katten wordt standaard voorzien van extra taurine, maar voor veel  rauwvleesproducten is dit niet het geval. Omdat het taurinegehalte  onvoorspelbaar en zeer variabel kan zijn, voegen wij aan onze kattenmaaltijden standaard taurine toe, zodat er altijd voldoende in de voeding aanwezig is. 

Voldoende eiwit

Door de constant hoge inname van eiwit via het natuurlijke dieet kent de kat een aanmerkelijk hogere eiwitbehoefte dan de hond. Ook hier zou je dus met het voeren van vers vlees geen problemen verwachten voor de kat. Helaas is het zo dat veel rauwvleesproducten toch te weinig eiwit bevatten om de kat van voldoende eiwit te voorzien. Dit heeft te maken met het hoge vetgehalte in veel van deze rauwvleesproducten. Voor de hond is dit geen enkel probleem, maar voor de kat wel. Het hoge vetgehalte zorgt er namelijk voor dat de producten veel calorieën bevatten en een kat er dus relatief weinig van nodig heeft om voldoende energie binnen te krijgen. Daardoor is het gehalte aan eiwit dat per dag opgenomen wordt ook lager. Zeker bij groeiende kittens, drachtige en zogende poezen, maar ook katten die snel dik dreigen te worden, kunnen er bij het voeren van te vette rauwvleesproducten tekorten in eiwit optreden. In onze vers vlees maaltijden voor de kat is specifiek zorg gedragen voor voldoende eiwit om in de unieke behoefte van je kat te voorzien.

Voldoende vezels

Een veel gezien probleem bij katten die gevoerd worden met een rauwvleesproduct is te harde ontlasting of obstipatie. Dat is niet zo verwonderlijk wanneer je bedenkt dat de kat zijn prooien in de natuur met huid en haar verslindt. De haren van de prooi dienen in het maag-darmkanaal van de kat als vezel, die helpen de darmen tot beweging te stimuleren en voor een gezonde stoelgang zorg te dragen. In veel rauwvleesproducten worden geen vezelingrediënten toegevoegd, met als gevolg dat deze producten arm zijn aan vezels en aanleiding kunnen geven tot harde ontlasting en soms zelfs tot verstopping. Dat is de reden dat aan al onze rauwvleesmaaltijden extra vezels worden toegevoegd, zodat je kat altijd makkelijk naar de bak kan en een gezonde ontlasting produceert.