Energique staat voor…

Bij Energique hebben we net zo veel passie voor onze mooie planeet en de mensen die bij ons werken als voor onze huisdieren.

Duurzame grondstoffen

We hebben al sinds 2018 een product waarbij de eiwitbron voor de volle 100% uit buffaloworm bestaat. We kopen onze grondstoffen zo veel mogelijk lokaal om de Co2 footprint van het transport zo klein mogelijk te houden. Want….waarom zouden we rundvlees helemaal uit Argentinië halen als Fries en Iers rundvlees van topkwaliteit is en we het dierenwelzijn kunnen controleren? Vanaf 2022 is 100% van onze vis duurzaam gevangen.

Energie efficiënter werken

Energique denkt aan onze planeet en werkt groen waar het kan. Zo worden onze vrieshuizen gekoeld met een milieuvriendelijke moderne Co2 installaties en beschikken we over een warmteterugwininstallatie. De gehele productielocatie wordt verlicht met led. We recyclen verpakkingsmateriaal en scheiden afval waar het maar kan.

Verse ingrediënten

Bij Energique denken wij dat de kwaliteit van de ingrediënten bepalend is voor de het welzijn van jouw hond of kat. We streven ernaar om, indien mogelijk, onze ingrediënten regionaal in te kopen maar onze eerste prioriteit is superieure kwaliteit. Wij houden onszelf en onze leveranciers aan de hoogste normen.

Omdat we geloven dat elk ingrediënt een doel moet hebben kiezen we ervoor om geen bindmiddelen, conserveringsmiddelen, chemische anti-oxidanten of kunstmatige geur-, kleur en smaakstoffen aan onze maaltijden toe te voegen.

Het nut van granen

Bij Energique kiezen wij er bewust voor om granen te gebruiken bij het bereiden van sommige van onze maaltijden. We krijgen vaak de vraag waarom we dat doen. Immers, wordt ons dan gezegd, honden kunnen granen slecht verteren en granen kunnen een bron zijn van allergieën. Waarom zit het dan toch in onze voeding?

Onderzoek heeft uitgewezen dat de hond, in vergelijking met zijn voorouder de wolf, veel beter in staat is graan te verteren. Dat komt voort uit de selectie die heeft plaatsgevonden toen de honden eeuwen geleden met de mens is gaan samen leven. Doordat de dieren zich gingen voeden met etensresten van de mens, is er geselecteerd op dieren die hier goed mee om konden gaan, en zien we dus dat die aanpassing in de hond zorgt voor een veel betere vertering van zetmeel.

Daarbij komt dat granen veel goede eigenschappen in de voeding brengen, die van belang zijn voor de gezondheid. Zo zijn granen een hele waardevolle en natuurlijke bron van vezels, vitaminen (zoals vitamine E en diverse B-vitaminen), mineralen (zoals mangaan, magnesium en selenium). Daarnaast leveren granen een goed opneembare vorm van glucose om de bloedsuikerspiegel gedurende de dag op peil te houden, wat met name bij arbeid en activiteit van belang is.

Wat allergieën betreft is het van belang te beseffen dat het altijd een individueel probleem is. Daar waar de ene hond misschien zal reageren op gluten uit graan, zal een andere hond wellicht reageren op het dierlijke eiwit bestanddeel in de voeding. Binnen onze voedingslijn vind je dan ook een diversiteit aan maaltijden, zodat de voeding afgestemd kan worden op het dier.

Energique voegt granen van zeer hoge kwaliteit toe. Gezien de kostprijs van onze granen zijn ze dus nadrukkelijk niet toegevoegd als ”goedkoop vulmiddel”.

De noodzaak van vitaminen en mineralen

Er bestaat bij sommige fabrikanten en eigenaren de filosofie dat het toevoegen van vitaminen en mineralen niet nodig is of zelfs onwenselijk. Een wolf of leeuw in de natuur krijgt ook geen extra vitaminen en mineralen is dan meestal het argument. Maar, onderzoek heeft uitgewezen dat dieren in de natuur op grote schaal kampen met deficiënties (tekorten) aan voedingsstoffen, wat een van de redenen is dat ze een stuk minder oud worden dan onze huisdieren. Er zijn helaas ook veel voorbeelden van honden en katten met chronische voedingsstoffentekorten door langdurig nuttigen van een incomplete voeding. Wil je dus een dier op lange termijn gezond houden op één specifieke voeding dan zal deze voeding aanvullende vitaminen en mineralen moeten bevatten. De vitaminen en mineralen die Energique toevoegt worden helemaal op maat voor onze producten samengesteld. Wij kiezen er heel bewust voor om niet mee te waaien met de hype dat vitaminen- en mineralen toevoegingen “niet natuurlijk” zijn, maar om complete maaltijden te maken, waarvoor wij garant kunnen staan.

Sommige eigenaren geloven dat een vitaminen en mineralen toevoeging synthetisch is. Ook dit is onjuist. Immers je kunt ijzer, koper, mangaan of zink niet “maken” in een laboratorium. Dit zijn elementen uit het periodiek systeem. Wat vitaminen betreft: deze worden gewonnen uit natuurlijk bronnen zoals gisten, schimmels of door bacteriën geproduceerd. Het zijn geen “in het laboratorium gefabriceerde chemische stoffen”.

De conservering van de Energique / RAW maaltijden vindt plaats door onze maaltijden in te vriezen, en de vitaminen (bijvoorbeeld vitamine D en vitamine E) worden dus alleen toegevoegd om in de behoefte van het dier te voorzien. Geur-, kleur- en smaakstoffen worden niet aan de Energique / RAW maaltijden toegevoegd.

Jarenlange ervaring in het produceren van hoogwaardige honden- en kattenvoedingen, waarbij wij onze maaltijden laten analyseren op nutriënten in onafhankelijke geaccrediteerde laboratoria, heeft ons geleerd dat er altijd voedingsstoffen zijn die niet in optimale gehalten of zelfs in tekorten in de grondstoffen voorkomen.

Hierbij gaat het met name om voedingsstoffen zoals vitaminen en mineralen die niet wijdverbreid in dierlijk materiaal voorkomen. Deze vitaminen en mineralen voegen we dan toe aan de maaltijden, zodat de hond of kat aan onze producten dagelijks een volwaardige maaltijd heeft.

Lopen mensen dan ook het risico op tekorten? Jazeker! Onze kinderen krijgen extra vitamine D druppels omdat de ervaring heeft geleerd dat er anders tekorten ontstaan, die de botgroei van kinderen nadelig beïnvloedt. Aan ons brood wordt jodiumhoudend zout toegevoegd, zodat wij geen jodiumgebrek ontwikkelen. Onze margarine wordt verrijkt met vitamine A en D, zodat wij deze als volwassenen in voldoende mate binnenkrijgen.

Kleur van de maaltijd

We krijgen wel eens de vraag waarom onze rauwvleesmaaltijden niet rood zijn. Energique lijkt wat grijzer van kleur te zijn, dit is gewoon de kleur van het vlees! Naast het rode rundvlees wordt aan de maaltijden ook kip en runderpens toegevoegd. Kip is licht van kleur, denk maar aan je eigen kipfiletje of drumstickje. Pens is bruinig van kleur.

Doordat het vlees aan zuurstof wordt blootgesteld oxideert de buitenkant net zoals het gehakt bij de keurslager. Dit is een natuurlijk proces. Vlees dat niet verkleurt is bewerkt. We zouden kleurstoffen of anti-oxidanten kunnen toevoegen om de kleur van de maaltijden mooi rood te maken maar dat willen we bij Energique niet doen. Voor de hond maakt het niets uit. Die kiest op basis van geur en smaak.

Handige porties

Energique maaltijden zijn verkrijgbaar in 750 gram, 3 kilogram en 12 kilogram verpakkingen. De schijfjes in de 750 gram verpakking zijn ongeveer 25 gram. De schijfjes van ongeveer 100 gram vind je in de 3 kilogram en 12 kilogram verpakkingen.

Door de handzame porties van 100 gram of 25 gram ontdooi je altijd precies de hoeveelheid die jouw hond nodig heeft. Hierdoor heb je geen restjes en geen verpakkingen die geopend in de koelkast liggen. Dat is wel zo hygiënisch!

Vers vlees maaltijden kunnen pathogene kiemen bevatten en moeten dus behandeld worden zoals alle rauw vlees. Daarom adviseren wij je de volgende hygiënemaatregelen in acht te nemen.

  • Onderbreek de koelketen niet nadat de voeding is aangekocht.
  • Ontdooi de dagelijkse hoeveelheid in een afgesloten verpakking in koelkast.
  • Breng voor het voeren de maaltijd op kamertemperatuur.
  • Was je handen na het voeren van de hond.
  • Verwijder na gebruik eventuele resten en maak de voederbak volledig schoon met zeep.

Veilig rauw voeren

Cultuur

Binnen Energique heerst een cultuur die we koesteren: kwaliteit komt altijd op de eerste plaats! Bij Energique werken mensen met een tomeloze passie voor honden en katten. We laten graag zien wie we zijn en waar we voor staan!

 

 

Vanuit het moderne pand aan de Wetterkant 10-8-6 in Gorredijk maken we al decennia lang een oer-Nederlands kwaliteitsproduct. Energique beschikt over het GMP+ keurmerk in combinatie met het IFS Food certificaat. Deze keurmerken eisen veel meer op het gebied van betrouwbaarheid, kwaliteit, duurzaamheid en veiligheid dan de de wettelijke eisen die de NVWA controleert of die onder de HACCP-norm vallen. (Uiteraard voldoen we daar ook aan!) Maar Energique wil veel meer dan voldoen aan een keurmerk. We willen enkel de beste kwaliteit.  We laten ons graag uitdagen dus heb je kritische vragen, laat het ons weten!

Meten is weten

We werken samen met geaccrediteerde laboratoria om de kwaliteitscontrole te waarborgen. Niet steekproefsgewijs maar continue! Energique werkt non stop aan de ontwikkeling en verbetering. Dit doen we door nauw samen te werken met wetenschappers en voedingsspecialisten. Een maaltijd van Energique is dus veel meer dan een kant en klare (KVV) vleesmaaltijd of een zelf samengestelde “BARF maaltijd” van een percentage vlees, bot en organen. Al onze maaltijden voldoen aan de FEDIAF en NRC normen.

Alle maaltijden van Energique zijn doorgerekend en door een onafhankelijke geaccrediteerd laboratorium getest op balans en compleetheid. Zo weet je zeker dat alle essentiële aminozuren, vetten, vitamines en mineralen aanwezig zijn.