Voeding voor puppy’s

Na lang wachten is het eindelijk zover, jouw nieuwe huisgenootje is gearriveerd. Maar na de eerste gelukzalige momenten komen ook de vragen. Wat is de beste manier om zo’n jong beestje zindelijk te krijgen, hoe zit het ook alweer met opvoeden, en niet onbelangrijk, wat kan ik de kleine rakker het best te eten geven?

Bij Energique helpen we je graag met al jouw vragen over puppy-voeding. Gezonde groei is de basis van een gezond leven. Dit geldt voor mensen, maar zeker ook voor honden!

 

Wanneer is een voeding geschikt als puppyvoeding?

Zoals gezegd, is goede voeding van belang voor een gezonde groei van jouw  pup. Maar wat bepaalt nou of een voeding geschikt is voor pups? Kijkend naar de voeding, spelen de volgende zaken een belangrijke rol: de hoeveelheid energie, eiwit, calcium, fosfor, en Vitamine D

 

Energie

Puppy’s hebben voldoende energie nodig om goed te kunnen groeien. Hierbij geldt dat hoe hoger de energie-inname tijdens de groei, hoe sneller de pup groeit. Onderzoek heeft laten zien dat hoe sneller de groei, hoe groter de kans op botproblemen en zwaarlijvigheid later in het leven. Vandaar dat het van belang is dat de groei van je puppy niet te snel plaatsvindt. Daarnaast kan te snelle groei ook leiden tot groeipijn bij puppy’s. Iets wat natuurlijk te allen tijde voorkomen moet worden. Het voeren van rauwvleesmaaltijden heeft hierbij het voordeel dat de kans op te veel eten, en daarmee een te snelle groei, een stuk kleiner is. Dit komt door het grotere aandeel aan vocht en lagere aandeel aan energie in vers vlees in vergelijk met droogvoeding. Je puppy kan er dus meer van eten, voor dezelfde hoeveelheid aan energie. Door je puppy regelmatig te laten wegen en het gewicht in een groeicurve bij te houden, kan snel opgemerkt worden of je puppy voldoende, te snel of te langzaam groeit.

 

Eiwit

Eiwit is de belangrijkste bouwstof voor het lichaam, en tijdens de groei dus van groot belang. Een goede kwaliteit eiwit is nodig om de groei te ondersteunen. Een tekort aan eiwit kan de groei afremmen of leiden tot vervetting. In al onze maaltijden die geschikt zijn voor puppy’s is het eiwit afkomstig van hoogwaardige dierlijke grondstoffen, die goed verteerbaar zijn voor het maag-darmkanaal van je pup. In deze maaltijden zit ruim voldoende eiwit voor een gezonde groei.

 

Calcium en fosfor

Tijdens de groei heeft je pup ook voldoende calcium nodig voor de groei van botten en gewrichten. Hierbij is ook van belang dat de hoeveelheid calcium en fosfor goed in balans is in de voeding. Te veel of te weinig calcium kan leiden tot problemen met de ontwikkeling van de botten en gewrichten. Dit kan later in het leven zelfs leiden tot ontstaan van kreupelheid en pijnlijkheid. In al onze maaltijden die geschikt zijn voor puppy’s is extra zorg gedragen voor optimale gehalten aan calcium en fosfor, met een goed in balans tussen beide mineralen. Zodat de aanleg van botten en gewrichten op een gezonde manier kan verlopen.

 

Vitamine D

Een goede voeding voor puppy’s dient voldoende Vitamine D te bevatten om een goede opname aan calcium in de darm mogelijk te maken. Daarnaast speelt dit vitamine een belangrijke rol bij de botgroei. Een tekort aan Vitamine D in de voeding kan leiden tot verschijnselen van Engelse ziekte (ook wel rachitis genoemd), waarbij de botten broos worden en er specifieke verdikkingen in de botten van de ledematen en ribben kunnen optreden. Vandaar dat wij bij Energique onze maaltijden altijd voorzien van voldoende vitaminen en mineralen, zodat wij kunnen garanderen dat je pup alle benodigde voedingsstoffen binnenkrijgt die nodig zijn voor gezonde groei en ontwikkeling.

 

Welke Energique producten zijn geschikt voor groeiende pups.

Als basis kan gekozen worden voor de Energique Puppy’s. Heeft je pup een gevoelig maag-darmkanaal of gevoelige huid, dan kan ook Energique Special of Energique Puur Eend uitkomst bieden. Al deze maaltijden zijn geschikt om ingezet te worden gedurende de gehele groeiperiode, maar ook wanneer je pup volwassen is. Bij al onze maaltijden is extra zorg gedragen voor een hoge kwaliteit goed verteerbaar eiwit en optimale gehalten aan calcium en fosfor. Het extra bijgeven van supplementen is dus niet nodig, en wordt zelfs afgeraden.

Wordt je pup verdacht van een voedselovergevoelige reactie op voeding of voedingsbestanddeel, zich uitend in chronische diarree of jeuk? Binnen ons dierenartsen assortiment RAW Veterinary Diets hebben wij ook diverse dieetvoedingen in het assortiment die geschikt zijn voor pups, en die bij specifieke aandoeningen kunnen ondersteunen. Vraag hiernaar bij je dierenarts.

 

Hoeveel dien ik mijn puppy te voeren van Energique voeding?

De verpakkingen van onze maaltijden zijn voorzien van algemene voedingstabellen die je helpen bij het bepalen van de dagelijkse voerhoeveelheid. Deze voedingstabellen zijn echter heel algemeen, en het kan zijn dat je pup een specifieker voedingsadvies nodig heeft. Hiervoor hebben we bij Energique handige rekentools ontwikkeld, die, afhankelijk van de situatie van jouw pup, helpen bij een advies-op-maat. Je vindt onze rekentools in het Kenniscentrum op deze website.

Let wel, de voerhoeveelheid die de rekentool aangeeft dient als starthoeveelheid. Wij raden je aan om na 1 week even te controleren of jouw pup niet te snel of te langzaam groeit, en de voerhoeveelheid af te stemmen op de groei die je pup laat zien. Groeit jouw pup volgens verwachting, dan hoef je niets te doen. Gaat het toch iets te snel, dan geef je 10% minder per dag, en gaat het toch te langzaam, dan kun je 10% meer geven.

Heb je hulp nodig bij het bepalen van een passende gewichtstoename per week, 14 dagen of maand van jouw pup, of wens je onze maaltijden te voeren in combinatie met een andere voeding? Neem dan contact met ons op via de persoonlijk advies pagina van deze website. We helpen graag!

Energique Voedingskiezer button

Welke Energique voeding past het beste bij mijn hond of kat?

De beste voeding voor jouw pup

Energique Puppy’s

Energique HondVitaal

Energique Puur Eend

Energique Special

RAW All Life Balance

RAW Hypoallergenic

RAW Hypoallergenic Insect

RAW Mono Protein Horse