Veel gestelde vragen

Hieronder vind je de antwoorden op de meest gestelde vragen. Staat jouw vraag er niet tussen, neem dan zeker een kijkje in onze Kenniscentrum. Daar kun je ook terecht voor een persoonlijk adviesaanvraag.

Hoe voer ik Energique?

Wanneer je overschakelt naar een van onze maaltijden adviseren we je om gedurende enkele dagen de oude voeding stapsgewijs te verminderen en te vervangen door de Energique maaltijd naar keuze. Het beste kun je dan iedere dag een kwart van de oude voeding vervangen voor Energique (zie FIGUUR 1). Energique kan prima gemengd worden met de oude voeding. Zelfs wanneer de oude voeding een brok is. Wanneer je hond of kat een gevoelig maag-darmkanaal heeft, is het raadzaam iets meer tijd voor de overstap te nemen. In dat geval adviseren we om in stappen van 10% per dag de oude voeding te vervangen door de Energique maaltijd. Na 10 dagen eet jouw hond of kat dan alleen nog Energique.


FIGUUR 1

De verpakkingen van onze maaltijden zijn voorzien van algemene voedingstabellen die je helpen bij het bepalen van de dagelijkse voerhoeveelheid. Deze voedingstabellen zijn echter heel algemeen, en het kan zijn dat jouw hond of kat een specifieker voedingsadvies nodig heeft. Hiervoor hebben we bij Energique handige rekentools ontwikkeld, die afhankelijk van de situatie van jouw hond of kat, helpen bij een advies-op-maat. Je vindt onze rekentools in het kenniscentrum.

De maaltijden van Energique zijn gegarandeerd compleet. Het toevoegen van voedingssupplementen wordt daarom afgeraden (met uitzondering van RAW Mono Protein Horse. Hier mag de RAW Mono Protein Balancer aan worden toegevoegd). Dat wil natuurlijk niet zeggen dat jouw hond of kat niet mag worden verwend met een snack af en toe! Kies vooral afwisselende tussendoortjes zoals gedroogd vlees, een stukje hardgekookt ei, een stukje kaas, een stukje banaan of een zoutloze rijstwafel. Als jouw huisdier een voedselintolerantie heeft en een eliminatiedieet volgt mag hij GEEN tussendoortjes eten.

De Energique maaltijd bestaat voor het overgrote deel uit vers rauw vlees aangevuld met voldoende vezels, oliën en vitamines en mineralen. Het combineren van Energique vleesmaaltijd met een droge brok is niet nodig. Onze maaltijden zijn gegarandeerd compleet.

Het voeren van een kwaliteitsbrok met Energique is echter geen probleem. Anders dan vaak wordt beweerd op internet is het voor een hond of kat geen probleem om rauw vlees en brok samen te verteren. Er is geen wetenschappelijk bewijs beschikbaar waaruit blijkt dat huisdieren die vlees eten zuurder maagsap zouden hebben. De keuze voor een geperste of krokante brok is afhankelijk van de voorkeur van jouw huisdier. Het is onjuist om aan te nemen dat een hond of kat problemen zou hebben met verteren van een brokje omdat vlees zinkt in water en geëxtrudeerde (krokante) brokken drijven. De maag is geen glas water, maar een orgaan dat continu in beweging is om de voedselbrij te mengen met de verteringssappen. Dus meng gerust de brokken van jouw huisdier met Energique.
Het is wel van belang dat de maaltijden steeds in 1 keer wordt opgegeten. Het laten staan van rauw vlees gedurende de dag of van brokken gemengd met rauw vlees is door de kans op bederf onverstandig.

Zorg daarnaast bij het mengen met onze maaltijden voor goede hygiëne om besmetting met ziektekiemen voor jezelf of gezinsleden zoveel als mogelijk te voorkomen.

LET OP: Weet je dat jouw huisdier altijd gevoelig op voerwisselingen reageert, wees dan terughoudender met afwisselen en het mengen van producten en probeer een type voeding te vinden die jouw dier goed verdraagt en blijf dit voeren.

Mocht je onze maaltijden graag willen mengen met een brok, dan staan we je graag bij met een goed voedingsadvies. Via ons contactformulier persoonlijk advies kun je kosteloos een passend advies vragen voor de situatie van jouw hond of kat.

Jazeker! Een pup heeft voldoende bouwstoffen en met name eiwit nodig om gezond op te kunnen groeien. Om deze reden is het aandeel spiervlees in de puppymaaltijd verhoogd ten opzichte van de maaltijd voor volwassen honden. Bij groeiende honden is het daarnaast van belang dat de hoeveelheid calcium en fosfor, de belangrijkste bouwstoffen van bot, in een juiste verhouding en in voldoende mate, maar ook niet te veel in de voeding aanwezig zijn. Energique voor Puppy’s is speciaal samengesteld met een gebalanceerde verhouding calcium en fosfor, en voldoende maar niet teveel van beide mineralen, voor de ondersteuning van een gezonde groei en bot- en gewrichtsaanleg voor jouw puppy.

Het toevoegen van een kleine hoeveelheid granen aan onze maaltijden is een bewuste keuze. Granen zijn een natuurlijk bron van vezels, zoals beta-glucanen, die een gezonde darmwerking helpen ondersteunen. Deze vezels zijn ook van belang ter bevordering van een normale darmbeweeglijkheid. Daarnaast bevatten granen van nature belangrijke vitaminen en mineralen, zoals Vitamine E, mangaan en magnesium en een belangrijke bron van energie. Bij dieren die inspanning leveren (zoals werkhonden) helpt het glucose uit graanzetmeel om de bloedsuikerspiegel gedurende de dag op peil te houden. Energique voegt ontsloten granen van zeer hoge kwaliteit toe die geschikt zijn voor humane consumptie.

Gezien de kostprijs van onze granen zijn ze dus nadrukkelijk niet toegevoegd als “goedkoop vulmiddel”. Het is een fabeltje dat honden geen koolhydraten zouden kunnen verteren omdat het niet in het natuurlijk dieet zou voorkomen. Moedermelk van honden bestaat bijvoorbeeld voor een aanzienlijk deel uit suikers, en zijn dus een belangrijke bron van energie voor de pup.
Ook het idee dat honden sneller te zwaar zouden worden van granen is niet correct. Het is goed om te realiseren te zwaar worden het gevolg is van te veel eten geven, met name te veel snacks/extra’s.

Wil je weten waarom we bepaalde ingrediënten toevoegen? Klik dan hier : Energique Ingrediënten

Om ervoor te zorgen dat je hond of kat altijd alle vitamines en mineralen krijgt die hij nodig heeft om gezond te blijven voegt Energique deze toe aan de voeding. Zo kunnen we garanderen dat tot aan de houdbaarheidsdatum alle voedingstoffen aanwezig zijn. Energique hanteert hierbij de voedingsnormen van FEDIAF. Dit zijn wetenschappelijk vastgestelde normen die aangeven hoeveel de hond of kat van de verschillende voedingsstoffen nodig heeft om in de dagelijkse behoefte te voorzien en gezond te blijven.

Wil je weten waarom we bepaalde ingrediënten toevoegen? Klik dan hier : Energique Ingrediënten

Omdat groenten essentiële voedingstoffen zoals vitamines, vezels en koolhydraten bevatten die honden en katten nodig hebben om gezond te blijven.
Wil je weten waarom we bepaalde ingrediënten toevoegen? Klik dan hier : Energique Ingrediënten

Nee, verhitting van Energique maaltijden is niet nodig. Bij voorkeur wordt de Energique maaltijd op kamertemperatuur aangeboden. Verhitten is juist onwenselijk, omdat:

  1. het de verteerbaarheid van de eiwitten iets kan verminderen,
  2. de calciumbron die gebruikt wordt in onze maaltijden bevleesd rugdeel van kip, kalkoen of eend is. Deze zeer fijn gemalen botdeeltjes worden harder door verhitting en daardoor minder goed verteerbaar. Dit kan de opneembaarheid van de mineralen negatief beïnvloeden.

Energique is in België, Nederland en Duitsland verkrijgbaar. Diverse groothandels leveren Energique maaltijden bij de dierenspeciaalzaken aan.

Energique bestaat voor een groot deel uit vlees. Vlees is erg goed verteerbaar voor een hond of kat. Ook de hoogwaardige koolhydraten die aanwezig zijn in de maaltijden voor honden, zijn goed te verteren. Goed verteerbare voeding zorgt voor minder en stevige ontlasting. Als honden of katten alleen vlees of te veel bot eten ontstaat er een risico op ernstige verstopping. Om dit te voorkomen voegt Energique een kleine hoeveelheid groenten en granen (er zitten geen granen in Energique Puur Eend, Hond Vitaal en in de maaltijden voor de kat) toe die voor een gezonde darmwerking zorgen.

In tegenstelling tot het populaire geloof is het afwisselen van diersoorten binnen een maaltijd geen afdoende maatregel om tekorten aan voedingsstoffen op te vangen. Er bestaat weinig variatie in voedingsstoffensamenstelling tussen dierlijk materiaal van verschillende diersoorten.


Bovenstaande figuur laat de nutritionele samenstelling zien van een maaltijd met enkele in BARF gebruikte ingrediënten en diersoorten, waaronder bevleesd bot, orgaanvlees en spiervlees. De rode stippellijn geeft hier de normlijn weer die benodigd is om de dagelijkse behoefte aan voedingsstoffen en energie voor een hond af te dekken. Hieruit valt op te maken er verschillende vitaminen en sporenelementen in veel te lage gehalten aanwezig zijn om in de behoefte van de hond te voorzien, ondanks afwisseling van verschillende vlees- en diersoorten. Voor een dagelijks volwaardige maaltijd dienen deze dus te worden aangevuld.

Het mengen van brokken en vers vlees is geen probleem. Anders dan vaak wordt beweerd op internet is het voor een hond geen probleem om vers vlees en brok samen te verteren. Er is geen wetenschappelijk bewijs beschikbaar waaruit blijkt dat honden die vlees eten zuurder maagsap zouden hebben. Het is ook onjuist om aan te nemen dat een hond problemen zou hebben met verteren omdat vlees zinkt in water en geëxtrudeerde brokken drijven. De maag is geen glas water, maar een orgaan dat continu in beweging is om de voedselbrij te mengen met de verteringssappen. Dus meng gerust de brokken van je hond met wat vers vlees. Het is wel van belang dat je hond de maaltijden steeds in 1 keer opeet. Het laten staan van vers vlees gedurende de dag of van brokken gemengd met vers vlees is gezien de kans op bederf onverstandig.

Wordt je hond behandeld met medicatie als maagzuurremmers of heb je een hond waarvan je weet dat hij of zij altijd gevoelig op voerwisselingen reageert, wees dan terughoudender met voerwisselingen en het mengen van producten en probeer een type voeding te vinden die jouw hond goed verdraagt.

De toevoegingen zijn niet synthetisch. Immers je kunt ijzer, koper, mangaan of zink niet “maken” in een laboratorium. Dit zijn elementen uit het periodiek systeem. Wat vitaminen betreft: deze worden gewonnen uit natuurlijk bronnen zoals gisten, schimmels of door bacteriën geproduceerd. Het betreft dus geen “in het laboratorium gefabriceerde chemische stoffen”, zoals de chemische anti-oxidanten BHT of BHA.

De conservering van de Energique / RAW maaltijden geschiedt door vriezen, en de vitaminen (bijvoorbeeld vitamine D en vitamine E) worden dus toegevoegd om de behoefte van het dier af te dekken en niet om de producten vers te houden. Ook geur-, kleur- en smaakstoffen worden niet aan de Energique / RAW maaltijden toegevoegd.

Jarenlange ervaring in het produceren van hoogwaardige honden- en kattenvoedingen, waarbij wij onze maaltijden chemisch laten analyseren op nutriënten in onafhankelijke geaccrediteerde laboratoria, heeft ons geleerd dat er altijd voedingsstoffen zijn die niet in optimale gehalten of zelfs in tekorten in de grondstoffen voorkomen.

Hierbij gaat het met name om voedingsstoffen zoals vitaminen en mineralen die niet wijdverbreid in dierlijk materiaal voorkomen. Deze vitaminen en mineralen voegen we dan toe aan de maaltijden, zodat de hond aan onze producten dagelijks een volwaardige maaltijd heeft.

Dit is overigens bij mensen niet anders! Onze kinderen krijgen extra vitamine D druppels omdat de ervaring heeft geleerd dat er anders tekorten ontstaan, die de botgroei van kinderen nadelig beïnvloedt. Aan ons brood wordt jodiumhoudend zout toegevoegd, zodat wij geen jodiumgebrek ontwikkelen. Onze margarine wordt verrijkt met vitamine A en D, zodat wij deze als volwassenen in voldoende mate binnenkrijgen.

Er bestaat bij sommige rauwvoer fabrikanten en eigenaren de filosofie dat dit allemaal niet nodig zou zijn, en dat een wolf of leeuw in de natuur ook geen extra vitaminen en mineralen krijgt. Echter, onderzoek heeft uitgewezen dat de dieren in de natuur op grote schaal kampen met deficiënties (tekorten) aan voedingsstoffen, wat een van de redenen is waardoor ze ook een stuk minder oud worden dan onze huisdieren. Er zijn helaas ook veel voorbeelden van honden en katten met chronische voedingsstoffentekorten door langdurig nuttigen van een incomplete voeding. Wil je dus een dier op lange termijn gezond houden op één specifieke voeding dan zal deze voeding aanvullende vitaminen en mineralen dienen te bevatten. Onze vitaminen en mineralenmengsels worden helemaal op maat voor onze producten samengesteld om deze aanvullingen zo uitgebalanceerd mogelijk te leveren. Wij kiezen er zodoende zeer bewust voor om niet mee te waaien met de hype dat vitaminen- en mineralen toevoegingen “niet natuurlijk” zijn, maar om juist goede en complete producten te maken, waarvoor wij garant kunnen staan.

Onderzoek heeft aangetoond dat de maag pH van de hond even laag wordt op vleesvoeding als op brokken. Dit is vanuit de maagfunctie ook begrijpelijk, omdat in de maag eiwit-vertering plaatsvindt door enzymen die juist optimaal werkzaam zijn bij deze lagere pH-waarden. In de maag zitten sensoren die de zuurtegraad van de maag nauwlettend in de gaten houden en stimuleren tot afgifte van extra maagzuur wanneer de maag pH te hoog dreigt te worden. Zo wordt de zuurgraad van de maag optimaal afgestemd op grootte en type van de maaltijd, zodat de enzymen optimaal hun werk kunnen doen en er een effectieve vertering kan plaatsvinden.

Ontdooi de dagelijkse hoeveelheid in een afgesloten verpakking in koelkast. Breng voor het voeren de maaltijd op kamertemperatuur. Was je handen na het voeren van je hond of kat. Verwijder na gebruik eventuele resten en maak de voederbak volledig schoon met zeep.

Energique Food Guide

Veilig voeren

Wat doet Energique?
Energique voldoet aan de eisen van de NVWA en werkt volgens de HACCP, GMP+ en IFS Food normen. Wij zijn trots op ons productieproces waarbij het vlees continu in bevroren toestand blijft waardoor bacteriën zo min mogelijk kans krijgen om zich te vermenigvuldigen.

Energique laat grondstoffen en eindproducten door een onafhankelijk geaccrediteerd laboratorium testen.

Hygiënisch werken
Uiteraard is het belangrijk dat je hygiënisch werkt bij het bereiden en voeren van vers vlees aan huisdieren. Net zoals met alle etenswaren adviseren wij onze klanten altijd om rauwe producten zorgvuldig gescheiden te houden van andere etenswaren en handen, voerbak en aanrecht na het voeren zorgvuldig te reinigen met zeep.

Energique Food Guide

Wil je helemaal geen risico lopen? Voer dan de maaltijden van RAW Veterinary Diets. Deze maaltijden zijn behandeld met HPP (High Pressure Processing). Lees meer over HPP