Kattenvoeding

Al eeuwenlang zijn mensen gefascineerd door de kat. De sierlijke schoonheid, zelfstandigheid, en “attitude” van de kat spreken tot de verbeelding. Het is dan ook niet voor niets dat er “hondenmensen” en “kattenmensen” bestaan, omdat beide diersoorten, alhoewel ze beiden viervoeters genoemd worden, als dag en nacht kunnen verschillen in hun relatie met de mens. Niet voor niets wordt gezegd dat een hond een baas heeft, en een kat personeel.

Honden en katten verschillen niet alleen op gebied van karakter, ook op gebied van voeding is de kat zeker geen kleine hond. Ten opzichte van de hond heeft een kat enkele unieke eigenschappen die ervoor zorgen dat zij niet zondermeer met dezelfde voeding gevoerd kunnen worden als de hond. Zo heeft een kat enkele voedingsstoffen nodig die alleen in dierlijk materiaal voorkomen, zoals taurine, vitamine A en arachidonzuur. Daarbij komt dat een kat een duidelijk hogere behoefte aan eiwit heeft dan de hond.

 

Wanneer is een voeding geschikt als kattenvoeding?

Katten hebben, als ware carnivoren, een specifieke behoefte aan voedingsstoffen ontwikkeld, waar we rekening mee dienen te houden bij het samenstellen van geschikte voeding. Gelukkig is door onderzoek en ervaring vast komen te staan welke voedingsstoffen een kat dagelijks nodig heeft. We houden hier bij Energique optimaal rekening mee, zodat je kitten, volwassen of senior kat dagelijks alle benodigde voedingsstoffen via onze maaltijden binnen krijgt.

 

Taurine

Een van de voedingsstoffen die een kat in voldoende mate uit de voeding moet halen is taurine. Taurine is een vitamine-achtige stof die nodig is in tal van lichaamsprocessen, en een tekort aan deze stof kan leiden tot oog- en hartproblemen. Omdat katten, in tegenstelling tot honden, niet in staat zijn voldoende taurine aan te maken in hun lichaam, moet de kat dagelijks voldoende van deze stof via de voeding binnen krijgen. Het natuurlijke dieet van prooien bevat meestal voldoende taurine om de kat in zijn behoefte te voorzien. Geen probleem dus bij rauwvleesvoeding, zou je denken. Helaas is niets minder waar. In rauwvleesvoeding kan het gehalte aan taurine door vermalen of langdurig vriezen van het vlees duidelijk verminderd zijn. Ook verschilt het gehalte aan taurine enorm tussen vlees van verschillende diersoorten. Droog- en natvoeding voor katten wordt standaard voorzien van extra taurine, maar voor veel  rauwvleesproducten is dit niet het geval. Omdat het taurinegehalte  onvoorspelbaar en zeer variabel kan zijn, voegen wij aan onze kattenmaaltijden standaard taurine toe, zodat er altijd voldoende in de voeding aanwezig is.

 

Voldoende eiwit

Door de constant hoge inname van eiwit via het natuurlijke dieet kent de kat een aanmerkelijk hogere eiwitbehoefte dan de hond. Ook hier zou je dus met het voeren van vers vlees geen problemen verwachten voor de kat. Helaas is het zo dat veel rauwvleesproducten toch te weinig eiwit bevatten om de kat van voldoende eiwit te voorzien. Dit heeft te maken met het hoge vetgehalte in veel van deze rauwvleesproducten. Voor de hond is dit geen enkel probleem, maar voor de kat wel. Het hoge vetgehalte zorgt er namelijk voor dat de producten veel calorieën bevatten en een kat er dus relatief weinig van nodig heeft om voldoende energie binnen te krijgen. Daardoor is het gehalte aan eiwit dat per dag opgenomen wordt ook lager. Zeker bij groeiende kittens, drachtige en zogende poezen, maar ook katten die snel dik dreigen te worden, kunnen er bij het voeren van te vette rauwvleesproducten tekorten in eiwit optreden. In onze vers vlees maaltijden voor de kat is specifiek zorg gedragen voor voldoende eiwit om in de unieke behoefte van je kat te voorzien.

 

Voldoende vezels

Een veel gezien probleem bij katten die gevoerd worden met een rauwvleesproduct is te harde ontlasting of obstipatie. Dat is niet zo verwonderlijk wanneer je bedenkt dat de kat zijn prooien in de natuur met huid en haar verslindt. De haren van de prooi dienen in het maag-darmkanaal van de kat als vezel, die helpen de darmen tot beweging te stimuleren en voor een gezonde stoelgang zorg te dragen. In veel rauwvleesproducten worden geen vezelingrediënten toegevoegd, met als gevolg dat deze producten arm zijn aan vezels en aanleiding kunnen geven tot harde ontlasting en soms zelfs tot verstopping. Dat is de reden dat aan al onze rauwvleesmaaltijden extra vezels worden toegevoegd, zodat je kat altijd makkelijk naar de bak kan en een gezonde ontlasting produceert.

 

Van speels kitten tot actieve senior

Voor zowel de opgroeiende als volwassen kat is een smakelijke en uitgebalanceerde voeding van groot belang. De Energique vers vleesmaaltijden voor de kat zijn dan ook speciaal ontwikkeld om in de natuurlijk voedingsbehoefte van je kat te voorzien, en zijn geschikt voor zowel opgroeiende kittens als voor volwassen kat. Wel zo makkelijk om meteen vanaf het spenen met de rauwvleesmaaltijd te kunnen beginnen.

Er is veel zorg besteed aan een uitgebalanceerd gehalte aan calcium en fosfor en een goede calcium : fosfor verhouding, voor ontwikkeling en behoud van sterke botten en gewrichten. Een hoog gehalte aan kwalitatief hoogwaardige vleesbronnen garandeert een smakelijke maaltijd die recht doet aan de carnivore herkomst van je kat.

Voor ondersteuning van de darmfunctie en een gezonde, makkelijke stoelgang bevat iedere maaltijd voldoende vezels van zowel plantaardige als dierlijke herkomst.

Koolzaadolie en zonnebloemolie leveren de benodigde noodzakelijke vetzuren die de kat nodig heeft voor een gezonde huid en vacht.

De Energique rauwvleesmaaltijden voor de kat garanderen daarnaast een hoge opname aan vocht via de voeding. Katten zijn van nature slechte drinkers en drinken alleen het hoognodige om te voldoen in de minimale behoefte aan vocht. Doordat de rauwvleesmaaltijden voor meer dan 60% uit vocht bestaan, neemt de kat via de voeding al voldoende vocht op om de vochtbalans van het lichaam en de uitscheidingsfunctie van de nieren goed te ondersteunen.

 

Voor ieder wat wils

Katten kunnen zeer kieskeurig zijn in hun voedingskeuze. Voeding die zij als kitten hebben leren kennen wordt meestal goed geaccepteerd, maar nieuwe smaken en texturen kunnen, zeker bij oudere katten, soms leiden tot het niet of minder goed willen eten van de kat.

Vandaar dat de Energique kattenlijn in drie verschillende varianten te verkrijgen is, te weten:

Energique Kat Kip/Parelhoen

Energique Kat Kalkoen/Kabeljauw

Energique Kat Rund/Lam

De Energique kattenmaaltijden zijn verkrijgbaar in 400g zakken, voorzien van 25 grams rondjes. Zo kun je de dagportie gemakkelijk uit de zak halen en hoef je geen grote hoeveelheden ineens te ontdooien in de koelkast. Wel zo gemakkelijk!

 

De kieskeurige eter, hoe krijg ik hem zover?

Zoals gezegd, zijn katten kieskeurige eters, die waarde hechten aan de voedingstextuur en smaak die ze gewend zijn. Het overzetten van een kat op andere voeding, zeker wanneer dit anders aanvoelt in de mond en anders smaakt, kan soms een enorme uitdaging zijn. Wens je je kat een van onze Energique maaltijden te voeren, maar heeft hij of zij dat nog niet eerder gehad? Zorg dan voor een geleidelijke overschakeling, en meng de oude en nieuwe voeding gedurende meerdere dagen om de kat te laten wennen aan de nieuwe smaak en textuur. Bij het voeren van vers vlees is het daarnaast altijd van belang dat de voeding niet te koud aan de kat wordt aangeboden, maar minimaal op kamertemperatuur en nooit rechtstreeks uit de koelkast. Voor extra vochtopname kan eventueel wat extra handwarm water aan de voeding worden toegevoegd. Zo komen ook vleesgeuren nog beter vrij, wat de acceptatie ten goede kan komen.

 

Contact

Vragen over de voeding van je kat? Wij helpen graag! Samen met jou zoeken we naar de beste oplossing voor je huisdier.

De oplossing kan een Energique maaltijd zijn maar we beperken ons niet tot ons eigen assortiment. Afhankelijk van jouw situatie geven we een passend advies. Bel of mail ons!

Het Energique team is bereikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 8:30 en 16:30 uur.

Energique Voedingskiezer button

Welke Energique voeding past het beste bij mijn hond of kat?